lørdag 30. april 2011

Fototips!

Eg synes det er så greit å bruke bloggen som oppslagsverk i tillegg til vanlig blogging. Eg liker å fotografere, men kan egentlig veeeldig lite om det. Hos meg er det å prøve og feile. Men likevel er det kjekt med gode råd og tips fra de som virkelig kan!
Derfor kjem det et laaangt innlegg fra meg idag med akkurat tips til hage - og blomster fotografering. Rett skal være rett, fototips innlegget mitt idag er hentet fra Norsk Hagetidend. 



-Grovt sett kan vi skille mellom kompaktkameraer og systemkameraer (speilreflekskamera). Førstnevnte er enkle å bruke, men kan likevel by på store muligheter. Et systemkamera har den fordelen at vi kan koble til forskjellig ekstrautstyr og skifte objektiver. For oss blomsterelskere er det spesielt interessant med makroobjektiv, som gjør at du kan komme nær det du skal ta bilde av. Du får et godt systemkamera for rundt fem tusen kroner. Et makroobjektiv fra ca. tre tusen kroner og oppover. Til blomsterfotografering trenger du et kamera med god opptikk. Velger du kompaktkamera, bør det ha en nærbildefunksjon, som er markert med en blomst. Til mange kompaktkameraer er det også mulig å kjøpe egne nærlinser. Snakk med din fotoforhandler om riktig utstyr.



Fyll ut med blitz:
Overskyet er det beste fotoværet. Direkte sol skaper harde skygger og blanke blad kan gi forstyrrende reflekser. Det er best å fotografere når solen står høyt på himmelen. Da kaster den minst skygge. Ettermiddagssola gir bildene ofte en uønsket gulfarge. Bruker du kompaktkamera, vil det som regel være lurt å ikke bruke den innebygde blitzen. Gjør du det, bør den stilles inn som "utfyllingsblitz". Se instruksjonsboka for ditt kamera. Bruker du speilreflekskamera er det best å ha en egen blitz med kabel til kamera. Ved å få lyset bort fra kameraet, oppnår du en mykere belysning og mindre skygger. Også her skal blitzen stilles slik at den bare lyser opp skygger - i "slow" - funksjonen. Det beste er ofte å bruke en reflektor for å lyse opp skyggene. Det finnes sammenleggbare reflektorer i handelen, men du kan like gjerne bruke en hvit isoporplate. Husk at det er lov å jukse litt. Tar du nærbilder av blomstene kan du gjerne spraye dem med litt vann først. Da ser de ekstra friske og fine ut.


Rydd først:
Når du tar bilder i hagen er det viktig å rydde først. Ta bort gummihansker, hageslanger og annet som ligger og slenger. Du må gjerne "frisere" hagen litt.
Ta bort tørre kvister og visne blomster. Bruk litt tid på å forberede deg. Finn en rolig bakgrunn, ta mange bilder, og prøv gjerne litt utradisjonelle vinkler.


Dybdeskarphet:
Dybdeskarphet er et begrep man ofte snakker om. Liten dybdeskarphet gjør at det bare er skarpt akkurat der du fokuserer, mensstor dybdeskarphet gjør at både forgrunn og bakgrunn blir skarpe. Det er slik at jo mer du blender ned (høyere tall på blenderåpningen) jo større dybdeskarphet oppnår man. På de fleste kompaktkameraer stilles dette automatisk inn, men har du et mer avansert kompaktkamera eller et speilreflekskamera, kan du velge blenderåpning selv.Jo mer du blender ned,jo mer lys kreves det imidlertid. Vil du fremheve en bestemt blomst eller ta bilde av detaljer, kan du bruke liten dybdeskarphet, men ønsker du å få mest mulig skarpt, velger du stor dybdeskarphet. Gjør deg gjerne notater underveis, slik at du kan høste av egne erfaringer.

Oppsummering:
-Oveskyet vær gjør at det er jevnt lys. I sterk sollys kan det være nødvendig å lyse opp mørke områder, med løsblitz eller reflektor.
-Ved å bruke en stor blenderåpningg kan du gjøre motivet i forgrunnen skarpt samtidig som bakgrunnen blir diffus.
- Med liten blenderåpning blir bildet skarpt hele veien. (dybdeskarphet)
-Finn en rolig bakgrunn. Da kommer motivet bedre fram.
- Det er lov å jukse litt. Spray blomstene med litt vann for å gjøre de friskere. Enda vakrere blir det når det er ekte morgendugg.
-Ta flere høydebilder. Flere planter strekker seg i høyden enn i bredden.
- En halv eller hel blender undereksponerte fotografier gir mer fargesmell i bildet. Prøv gjerne flere eksponeringer.
- Bruk blitz kun i nødsfall, f.eks. i motlys.
-Skift fokus. Noen ganger er det fint med fokus på en forgrunn, andre ganger med fokus lenger inn i bildet. Størst dybdeskarphet får du med minste blender.
- Rydd i bildet/ flytt på ting hvis det genererer motivet ditt. mindre ting kan med hell flyttes ut av bildet. Kan du ikke flytte noe, flytt deg selv.
- Få med hele motivet slik at du ikke kutter noe viktig. Når du har funnet hovedmotivet og fokusen, kikk i hele linsefirkaten for å oppdage forstyrrende elementer. 
-Ta flere bilder fra ulike vinkler for å fange detaljer.
LYKKE TIL!!

fredag 29. april 2011

Heisann!
I går tok eg og kjørte en liten tur forbi gjenbruksstasjonen  her i kommunen ( En liten rundtur eg bruka å ta no på våren og sommeren) Hvorfor? jo, fordi det er så utrulig ka en kan finne som andre berre kasta ifra seg no når folk har opprydding på naust, i kjellere, på loft og ja... Overalt.


 Har funne gamle møbler der før, og såg noe som likna et lite grønt skap eller noe da eg tok ei runde i går. Kontaineren var temmelig full, og eg frykta den ville bli henta ganske snart uten at eg skulle få sjekka det der skapet.


 Så sånn i all stillhet kjørte eg ned dit idag tidlig, såg der var folk og mota meg opp før eg gikk inn og spurde fint om eg kunne få sjå på det der grønne skapet som låg der vekkslengt helt øverst i skrothaugen. Det var helt i orden, ingen problem. og glad blei eg :O) Han henta ned skapet og det var like heilt! ingen skader.. Det var dei dreide forbeina på skapet som gjorde at eg berre MÅTTE sjekke det ut. Han som hjalp meg fortalte  at det er masse sånt som blir kasta, og eg tenkte med meg sjølv at der nede skulle jammen eg ha jobba altså! Ja, for då kunne jo eg ha redda unna alle dei gamle brukbare møblane som andre ikke vil ha lenger. :)

Eg synes det er så fælt at slike gamle, men gode møbler ikke blir tatt vare på. Det blir kasta og gjerne erstatta av nye møbler.  Men så er det jo det at alt i alt så dreier det seg jo om smak. 


Det er nå berre slik at det er ikke alle som synes at disse gamle tingene har noe som helst sjarm. Det er berre "gammelt" skrot. hehe 
Heldig for oss da som bruker å luske litt rundt disse gjenbruksstasjonene då på leting etter en eller annen gammel " skatt" ;O)


Over ser dere skapet. Håndtakene skal skiftes ut. Det er bestemt, så er eg veeeldig i tvil om eg skal male det kvitt, pusse det hist og her for å få frem litt av denne grønne og eventuelt litt treverk, eller om eg berre skal ha det i den fargen som det allerede har. Ka seier dåkke?

No skal fine været nytes videre.
Ha det fint!





torsdag 28. april 2011

Ute i hagen min står det ei stor sildetønne som eg har malt kvit. Da eg passerte den på min vandring idag såg eg denne lille stjerna som stod der foran tønna helt mutters aleine.


 Eg synes den var så nydelig mot det kvitmalte treverket, så eg måtte jo hente kameraet og forevige denne lille skjønnheten. 
Det varer nok ikkje lenge før disse stjernene takker og bukker for seg for denne gang, for her har de vært i blomst bra lenge nå. Trur denne stjerna her skal få besøk av flere etterhvert. For denne fargekombinasjonen var berre aldeles nydelig. 

 Det er lenge siden eg har hatt med en montasje nå, så derfor synes eg det var på tide med en vårlig montasje med blomster, værbitt tre, sand og stein. Det en flott kombinasjon det synes eg ;O)
 hihi


No må eg få ordna meg litt på håret, og komme meg til butikken og handle litt. Ungene kjem snart heim fra skulen og da bør det ikke være lenge til middagen er klar. :)

Ha det fint!



tirsdag 26. april 2011

Etter en rundtur i hagen idag, vart eg virkelig overrasket over å sjå forandringene der etter berre et par dager.


Nå skjer ting veldig fort og skal en få med seg alt gjelder det virkelig å følge med. 




Ikke så mye som vokser her ved mitt lille shabby chic gjerde enda. Men det kommer...  :) 


Bak irisene som vokser her i forgrunnen hadde vi et clematis espalier, men i år som i fjor klarte selvfølgelig stormene som herjet i vinter å ta knekken på det. Her må vi nok til med enda sterkere saker. For eg gir meg ikkje! Har eg bestemt at det skal stå et espalier der, ja så blir det sånn!! hihi  


Forglemeiei`en er yngste dattera mi sin og berre hennes :)



Vårkjærminne


Lilla kubjelle.
 Denne har sådd seg, og midt i grusstien kjem det opp nye lilla skjønnheter. Disse blir nok spadd opp og flyttet i morgen. :)


Så da er det berre å håpe på flott solskinn i morgen også...




Til sist i kveld vil eg ønske velkommen til dere som er nye følgere av bloggen min. 

 
God natt! :)




Blogganbefaling

Jammen ble det et innlegg til fra meg idag. Når eg kjem over herlige og romantiske blogger på bloggerunden min berre MÅ eg tipse om det. 
Bildene som følger er fra den herlige bloggen Simply Me.
 (Ved å klikke på Koblingen under det siste bildet får du se mye mye mer derfra.)

Mye flott interiør i den lyse, lette og romantiske stilen...



-Og litt hage er det også.


Har dere sett så nyyyyydelig??


Bloggen heter:

-Og er virkelig verdt et besøk!







Kvitveisen blomstrer

Så herlig det er å sjå at det blir grønt og frodig igjen. Gresset vokser,  og Bjørka har fått blader igjen og blir grønnere og frodigere for hver dag som går. Langs med veikantene i skråningene, der står nå kvitveisen i full blomsterflor. Et praktfullt syn!! 


Et hjerte av kvitveis... ;)


Ser at bildene mine blir litt for store i denne str. som er ekstra stor. De får rett og slett ikke ordentlig plass her i midtkolonnen. Må vel igjen inn og ordne litt på disse Html kodene igjen for å få litt større plass. Bildene bør jo nesten være så pass store synes eg. Gjør så mye mer av seg da. :) Er det noen som vet hvor store de forskjellige kolonnene skal være for å få utnytta plassen fullt ut?? Synes ikke det treng å være så mye ubrukt område igjen på hver av sidene.
 Veldig takknemlig for tips om det !







mandag 25. april 2011

Som flere kanskje har forstått etter hvert har eg i tillegg til min interesse for hage og blomster, også stor glede av å være ved sjøen. Det er nok noe som ligger i genene mine det siden både foreldre, besteforeldre og oldeforeldre alle har levd sine liv ved og av sjøen. 


I går var vi på tur til Hoddevik, ei lita bygd som ligger helt ute ved Stadt. Ikke langt å kjøre fra der vi bor. 


Her lekte ungene seg med flyndrekasting ei stund, for så å leite etter fine skjell den neste.


Mens eg og mi kjære søster gikk rundt og jakta etter spennende motiv vi kunne ta bilder av.


Her ute er det mye strøm og ofte svære bølger.


-Noe som sikkert gjør dette stedet til et paradis for surferene som finner veien ut hit.
Her var tre stykker som låg på sjøen og berre venta på den rette bølga. 


- sjølv om bølgene ikke var så mye å skryte av  i går. 


Vi hadde en kjempekjekk tur, og eg har allerede bestemt meg for å ta turen ut hit igjen en kveld når sola skinner og få med meg når ho "går ned i havet" 
Berre elsker solnedganger ved sjøen. :) hihi


Ønsker alle en fortsatt fin 2. Påskedag








søndag 24. april 2011

Som denne anemonen stråler og skinner, skinner også sola her idag



Livet er herlig!! :)


Igår var eg og min kjære, på Silda og jobba litt på huset der. Har flytta ut et par vindu og fikk malt litt på utbygget.



Tenkte eg skulle legge inn et par mobil bilder, men har problemer med mobilen og får ikke kommet inn til bildene eg har lagret der. : / 



Nå skal familien og den ene av mine to søstre med sin lille familie ut og spise middag og kose oss ilag.
Ønsker dere en koselig 1.Påskedag.