lørdag 30. april 2011

Fototips!

Eg synes det er så greit å bruke bloggen som oppslagsverk i tillegg til vanlig blogging. Eg liker å fotografere, men kan egentlig veeeldig lite om det. Hos meg er det å prøve og feile. Men likevel er det kjekt med gode råd og tips fra de som virkelig kan!
Derfor kjem det et laaangt innlegg fra meg idag med akkurat tips til hage - og blomster fotografering. Rett skal være rett, fototips innlegget mitt idag er hentet fra Norsk Hagetidend. 



-Grovt sett kan vi skille mellom kompaktkameraer og systemkameraer (speilreflekskamera). Førstnevnte er enkle å bruke, men kan likevel by på store muligheter. Et systemkamera har den fordelen at vi kan koble til forskjellig ekstrautstyr og skifte objektiver. For oss blomsterelskere er det spesielt interessant med makroobjektiv, som gjør at du kan komme nær det du skal ta bilde av. Du får et godt systemkamera for rundt fem tusen kroner. Et makroobjektiv fra ca. tre tusen kroner og oppover. Til blomsterfotografering trenger du et kamera med god opptikk. Velger du kompaktkamera, bør det ha en nærbildefunksjon, som er markert med en blomst. Til mange kompaktkameraer er det også mulig å kjøpe egne nærlinser. Snakk med din fotoforhandler om riktig utstyr.



Fyll ut med blitz:
Overskyet er det beste fotoværet. Direkte sol skaper harde skygger og blanke blad kan gi forstyrrende reflekser. Det er best å fotografere når solen står høyt på himmelen. Da kaster den minst skygge. Ettermiddagssola gir bildene ofte en uønsket gulfarge. Bruker du kompaktkamera, vil det som regel være lurt å ikke bruke den innebygde blitzen. Gjør du det, bør den stilles inn som "utfyllingsblitz". Se instruksjonsboka for ditt kamera. Bruker du speilreflekskamera er det best å ha en egen blitz med kabel til kamera. Ved å få lyset bort fra kameraet, oppnår du en mykere belysning og mindre skygger. Også her skal blitzen stilles slik at den bare lyser opp skygger - i "slow" - funksjonen. Det beste er ofte å bruke en reflektor for å lyse opp skyggene. Det finnes sammenleggbare reflektorer i handelen, men du kan like gjerne bruke en hvit isoporplate. Husk at det er lov å jukse litt. Tar du nærbilder av blomstene kan du gjerne spraye dem med litt vann først. Da ser de ekstra friske og fine ut.


Rydd først:
Når du tar bilder i hagen er det viktig å rydde først. Ta bort gummihansker, hageslanger og annet som ligger og slenger. Du må gjerne "frisere" hagen litt.
Ta bort tørre kvister og visne blomster. Bruk litt tid på å forberede deg. Finn en rolig bakgrunn, ta mange bilder, og prøv gjerne litt utradisjonelle vinkler.


Dybdeskarphet:
Dybdeskarphet er et begrep man ofte snakker om. Liten dybdeskarphet gjør at det bare er skarpt akkurat der du fokuserer, mensstor dybdeskarphet gjør at både forgrunn og bakgrunn blir skarpe. Det er slik at jo mer du blender ned (høyere tall på blenderåpningen) jo større dybdeskarphet oppnår man. På de fleste kompaktkameraer stilles dette automatisk inn, men har du et mer avansert kompaktkamera eller et speilreflekskamera, kan du velge blenderåpning selv.Jo mer du blender ned,jo mer lys kreves det imidlertid. Vil du fremheve en bestemt blomst eller ta bilde av detaljer, kan du bruke liten dybdeskarphet, men ønsker du å få mest mulig skarpt, velger du stor dybdeskarphet. Gjør deg gjerne notater underveis, slik at du kan høste av egne erfaringer.

Oppsummering:
-Oveskyet vær gjør at det er jevnt lys. I sterk sollys kan det være nødvendig å lyse opp mørke områder, med løsblitz eller reflektor.
-Ved å bruke en stor blenderåpningg kan du gjøre motivet i forgrunnen skarpt samtidig som bakgrunnen blir diffus.
- Med liten blenderåpning blir bildet skarpt hele veien. (dybdeskarphet)
-Finn en rolig bakgrunn. Da kommer motivet bedre fram.
- Det er lov å jukse litt. Spray blomstene med litt vann for å gjøre de friskere. Enda vakrere blir det når det er ekte morgendugg.
-Ta flere høydebilder. Flere planter strekker seg i høyden enn i bredden.
- En halv eller hel blender undereksponerte fotografier gir mer fargesmell i bildet. Prøv gjerne flere eksponeringer.
- Bruk blitz kun i nødsfall, f.eks. i motlys.
-Skift fokus. Noen ganger er det fint med fokus på en forgrunn, andre ganger med fokus lenger inn i bildet. Størst dybdeskarphet får du med minste blender.
- Rydd i bildet/ flytt på ting hvis det genererer motivet ditt. mindre ting kan med hell flyttes ut av bildet. Kan du ikke flytte noe, flytt deg selv.
- Få med hele motivet slik at du ikke kutter noe viktig. Når du har funnet hovedmotivet og fokusen, kikk i hele linsefirkaten for å oppdage forstyrrende elementer. 
-Ta flere bilder fra ulike vinkler for å fange detaljer.
LYKKE TIL!!

2 kommentarer:

Inger Marie sa...

Tusen takk for et fyldig og opplysende innlegg!
Jeg er veeeldig amatør med fotoapparatet,lærer litt etter litt.
På sikt ønsker jeg meg et skikkelig kamera.Og nå vet jeg hva jeg skal se etter.
Ha en fin helg,Catharina:)

Anonym sa...

Takk for tipsene du deler!
Her er det og mye prøving og feiling, jeg er ikke noe flink til å lese bruksanvisningen.
Ha en fortsatt fin søndagskveld og ukestart :O)