torsdag 26. januar 2012

Lag patina i speilflaten selv etter "oppskrift" fra jeanne d`ark living. :)

Jeg fant jeg fant... :O)
Aller først vil eg takke for gode tips eg fikk etter mitt forrige innlegg. Tipsene fikk eg av lesere på facebooksiden "Tips & inspirasjon til hjemmet". 
I mitt forrige innlegg skreiv eg og at jeanne d`ark living jentene hadde et innlegg om temaet i et gammelt "vakre hjem" magasin. Dette bladet fant eg, og no tenkte eg å dele oppskriften  til hvordan lage speil med slitt og rå patina. med dere som kanskje ikke har dette bladet som kom ut som nr.5 i 2006.


Dette skal du bruke:
Gammel ramme
Speil ( bestilles på mål hos glassmester)
Hvit grunning - vannbasert
Matt sort tre - og metallmaling - vannbasert
Stor pensel
Sandpapir
Varmepistol
Bronsefarget maling
(sadolin fargekode NCS S 5020 -Y10 R)
Liten pensel

Slik gjør du:
Først skal du klargjøre rammen. Ta ut evt. bilde og festene til dette. Mal rammen med hvit grunning. og deretter egenbestemt farge, eller sort som på bilde og la den tørke godt.
Slip rammen med sandpapir enkelte steder,mest på kanter og hjørner, gjerne tilfeldig. 
Bruk varmepistolen til å få malingen til å krakelere og boble. Hold den på 3 - 4 cm avstand, og ikke for lenge av gangen, kun til du ser at malingen begynner å endre struktur. Dette gjør samtidig malingen matt.


Speilet:
Legg speilet på et bløtt underlag. Slip det på baksiden med et grovt sandpapir. Slip i sirkler, ikke overalt og ikke systematisk, heller helt tilfeldig. Slip det tettest og mest rundt kantene. Du skal slipe helt igjennom lagene på baksiden så det blir "hull" til forsiden av speilet.
Det tar lang tid så det krever litt tålmodighet. Sørg for at det er både små og store hull i belegget. Bitte små hull kan lages med en kniv eller skalpell.
Slip etter med fint sandpapir.
Vask speilet og la det tørke.

Dypp en pensel i litt sort maling og press den forsiktig rundt hullene i speilflaten. Mest på kantene, og igjen meget tilfeldig. Får du for mye maling på kan det lett fjernes med en bløt klut før malingen tørker.Se ofte etter på forsiden om det er passe mengde sort maling. La det tørke.
Så fyller du resten av hullet med bronsefarget maling, la det dekke helt.


Speilbildet fremstår nå som et slitt gammelt speil. Alt ettersom om speilet skal brukes eller kun være til pynt kan du velge om det skal patineres mye eller lite. Tenk også over hvor det skal patineres mest hvis det skal brukes.

Stort smil og klem fra Catharina


3 kommentarer:

Inger Marie sa...

Hei:) Så flott...de jentene der har mange gode tips har jeg funnet ut...dette var virkelig smart:) Takk for du deler med oss:))

Ellen sa...

Denne oppskriften har jeg :) den står i boken Franske Stemmninger av jeanne d arc living. Jeg tenkte å maile den til deg, men så så jeg at du hadde funnet den :) Go klem Ellen.

shabby chic og lavendel sa...

Alle vakre hjem, landliv og jeanne d`arc living bladene mine er gull verdt! Kan ikke kaste et eneste ett av dei ;)